Guide till att köpa pool
Hur spännande det än är att skaffa pool kan det kännas komplicerat och det är svårt att veta vilka beslut som absolut måste fattas i förväg och vad som kan justeras i efterhand. Här försöker vi reda ut begreppen lite och förhoppningsvis ge dig ett lugn till att njuta av transformationen din bostad snart ska gå genom.
Innehållsförteckning
Bygga själv, ta in totalentreprenad, eller nåt där emellan?
Vårt poolservice team hanterar allt från enklare åtgärder och säsongs öppning/stängning till full poolservice och regelbunden städning av er pool. Beroende på era behov sätter vi gärna ihop ett paket som passar er, allt för att ni ska få så mycket ut av er pool som möjligt.
Om du väljer att bygga poolen själv följer du de utförliga instruktionerna som kommer med leveransen och Sydgripen Pool och Bad finns med dig hela vägen och när frågor dyker upp är du alltid välkommen med frågor till vårt showroom, över telefon eller via mail. Vi rekommenderar att du lägger god tid på tidsplaneringen för en av utmaningarna med att bygga själv är att koordinera den hjälp man faktiskt måste ta in, exempelvis grävare, betongbil, elektriker etc. Det döljer sig väldigt höga kostnader i dålig planering och att ha hantverkare på plats som inte kan utföra sitt jobb kan bli en både föresenande- och dyr miss.
Sydgripen Sverige utför totalentreprenad och vi kan göra betydligt mer än att bygga din pool. Vi kan ta hand om hela din utemiljö och hjälper dig hela vägen från planering till slutförande för att få till din perfekta oas.
Vi kan även hjälpa dig med delar. Vill du att vi bygger poolen men teknikrum och trädäck gör du helst själv? Inga problem, vi är vana vid att dela upp projektet med våra kunder och oavsett vilket har du alltid tillgång till vår rådgivning om något skulle falla ur planen.
Vilken storlek ska jag ha på min pool?
Här kommer givetvis personliga preferenser, familjesituation etc in i bilden, men vi brukar rekommendera att först tänka på hur ni använder trädgården när ni inte ska ligga i poolen och bada. Detta hjälper er att få till en bättre helhet för om där ska in ett trä/klinker däck med en uteplats, ett utekök, plats till solstolar etc. så kan valet på poolstorlek påverkas ganska rejält.
De flesta pooler är rektangulära och 3×6 eller 4x8m men det går att få pooler i en mängd olika former och storlekar, tänk bara på att detta kan påverka andra beslut du måste ta exempelvis pooltak, lösning för trappor, lamelltäcke etc. där det antingen kan utesluta en del alternativ eller att det helt enkelt blir dyrare att få tilll det som du vill ha det.
Tänk också på badytan och att denna påverkas av andra val du gör. Exempelvis om du bestämmer dig för en 3×6 pool med gaveltrappa och ett nedsänkt lamelltäcke så har du tagit bort en hel del yta i poolen och den kommer upplevas som betlydigt mindre än om du istället går för en hörntrappa och ett lamelltäcke som förvaras ovan mark.
När ska jag bygga min pool?
Att svara på hur lång tid det tar att bygga en pool är ungefär som att svara på hur långt ett snöre är. Det kan alltså variera enormt mycket, men det finns ett par knep att ta till för att göra det så effektivt som möjligt
- Om du bor i den södra delen av Sverige kan det vara till stor fördel att gräva din pool på hösten. Dels krockar du inte med en massa andra bokade grävningar som du gör på våren, dels är marken fortfarande uppvärmd efter sommaren vilket gör grävningen enklare. Om du bor i norra delen av Sverige är ditt fönster tyvärr kortare och om du bor i områden där det ska sprängas in i berg är det naturligtvis också annorlunda
- Om du vill ha vår, eller någon annans hjälp, att bygga din pool gäller samma logik. De flesta kunder kommer sent på våren och vill ha en pool färdig till sommaren. Om du är ute i god tid och planerar i förväg är det mycket lättare
- Vi, som alla andra poolföretag, har en naturlig högsäsong så det faller sig naturligt att många kampanjer ligger utanför säsong eller precis i början av säsongen där tidigare modeller kan finnas till bra pris. Håll ögonen öppna för du kan spara dig en hacka på timingen här.
Vilken typ av pool?
Det finns många olika typer av poolstommar att välja på. På Sydgipen Pool och Bad säljer vi Thermopooler. Detta är den absolut mest sålda typen av pool i Sverige och vi tycker den ger bäst förutsättningar för ett lyckat poolbygge.
En thermopool består i princip av frigolitblock som byggs ihop som lego och detta ger dig en stor flexibilitet när det gäller form och storlek på din pool. Då dessa block armeras och gjuts är slutresultatet en gjuten poolvägg med isolering från frigolitblocken vilket ger en lång livslängd och effektivare uppvärmning.
Andra alternativ är exmpelvis pooler med trästomme som tidigare var det vanligaste i Sverige. Det har sina fördelar i att trä generellt sett är ett lättarbetat material vilket underlättar installationen, däremot påverkar den sämre isoleringen driftkostnaderna och livslängden kan både vara kortare och mer varierande beroende på förutsättningarna än en gjuten pool.
Glasfiberpooler kommer som en hel balja vilket naturligtvis underlättar installationen. Däremot är man begränsad i former och storlekar till vad utbudet är. Det finns också risk för så kallas “Osmos” när vattenmolekyloer tränger genom olika skikt i poolen och orsakar mögeltillväxt. Detta skapar gaser som trycker ut sidorna på poolen och orsakar det som ofta kallas Osmos, eller böldpoest.
Vilket ytskikt i poolen?
Här kommer just era preferenser verkligen in för alternativen är oändliga. Generellt sett rekommenderar vi att man tänker färg och intryck på vattnet mer än man tänker på hur själva linern ser ut. Det ska se inbjudande ut att bada och kombinationen av ytskikt, belysning och övrigt i trädgården påverkar detta.
Med det sagt finns det enkelt uttryckt tre alternativ till ytskikt i din thermopool:
- Vanlig liner eller såkallad påsliner. Detta är en liner som är tillverkad till storleken på din pool, inräknat trappa och annat du bestämt dig för. Detta är den billigaste lösningen och färg- och mönsteralterantiven är nära nog obegränsade.
- Svetsliner är en något tjockare liner som kommer på rulle. Skarvarna svetsas ihop vilket innebär att installationen är mycket mer komplicerad. I gengäld är livslängden på en svetsliner längre än en vanlig liner och det finns ännu större utbud i färg, mönster och 3D effekter. I och med att skarvarna svetsas så ser man exempelvis skillanden i hörnen av poolen där en svetsliner ligger mer tight än en påsliner gör.
- Kaklade pooler som inte är så vanligt i Sverige men mycket populärt i andra delar av världen. Men det går fint att kakla pooler i Sverige också. Liknande som man gör i badrum så är det tätskikt som läggs på stommen som sen kaklas. Kostnaden för en kaklad pool är betydligt högre men du får ett ytskikt med lång livslängd och en lyxig känsla.
Pooltekniken känns som en djungel!
Det kan vara utmanande att förstå sig på tekniken som behövs för att drifta en pool och detta är även ett område ni bör vara observanta på när ni jämför offerter från olika poolleverantörer, för det kan variera rejält i vilken teknik man valt. Här försöker vi klargöra ett par av huvuddelarna för att göra det något enklare:
Det finns poolpumpar i alla möjliga prisklasser, men det är ett par saker du bör överväga. Du hittar alla våra cirkulationspumpar här.
- Var har du ditt teknikrum? Generellt sett kan man säga att en dyrare pump är tystare, så om ditt teknikrum är i anslutning till en uteplats kan det vara värt att investera lite extra i en hypertyst poolpump
- Livslängden på en poolpump förändras med prislappen, men det innebär inte att en dubbelt så dyr pump håller dubbelt så länge
- Storleken på din pool. Alla pumpar anger antingen en storlek på poolen eller antal m3 som den är gjord för att hantera. Hur många m3 du har i din pool räknar du enkelt ut med (längd i m x bredd i m) x höjd på poolen. Alltså en 3×6 pool som är 1.5m djup innehåller (3×6)x1.5 = 27m3 vatten
- Övriga funktioner som frekvensstyrning som ger dig möjlighet att variera frekvensen på motorns matningspänning och på så vis styra energiförbrukningen
Poolfiltret är något av det viktigaste i din pool eftersom det är här merparten av bakterier och smuts från poolen hamnar. Däremot är valet inte så komplicerat som man kan tro. Det gäller att ha en filtertank som är dimensionerad till din cirkulationspump och poolensvattenvolym, vilket anges i beskrivningarna av filtret. Läs mer om våra filter här.
UV ljus är ett populärt tillägg till teknikrummet. UV-C vattenreningen reducerar skadliga bakterier, alger och mikroorganismer, men den reducerar också klorbehovet upp till 80% vilket påverkar vattenmiljön väldigt positivt.
Om du har ett overdimensionerat värmesystem till ditt hus kan du installera en värmeväxlare för att använda energin från det befintliga systemet.
Men den vanligaste formen av uppvärmning är med en separat poolvärmepump. Dessa finns i flera olika modeller men det framgår tydligt till vilken poolstorlek och/eller vattenmängd de är anpassade för. Moderna värmepumpar är effektiva och enkla att handha för att kunna hitta balansen mellan elräkning och en varm och skön pool.
Du hittar alla våra poolvärmepumpar här.
Vattenkvaliteten är det mest avgörande för en behaglig badupplevelse men också för att säkra livslängden på din poolteknik och poolliner.
Du kan välja att sköta vattenkvaliteten manuellt genom frekventa mätningar och tillsatts av kemikalier efter behov, eller så investerar du i olika grader av automatisering. Detta kan vara en saltklorinator eller annan pH och klorautomatik som sköter det åt dig med varierande nivå av automatisering.
Vi rådgiver gärna om just din pool och du hittar vårt stora utbud av autodoseringshjälpmedel här.
Automatiseringen är också ett bra exempel på något du ganska enkelt kan installera i efterhand så om du letar efter sätt att begränsa din budget är detta ett bra ställe att göra det på. Lär dig hantera din pool själv i början, känn av läget och lägg till automatisering för bekvämlighet vid en senare tidpunkt. Det är bara viktigt att tänka på detta när du avsätter plats för ditt teknikrum, det är alltid bättre att förutsätta framtida automatisering från början så du inte får platsbrist.
Övriga pooltillbehör
Att välja tillbehör till din pool kan göras i all oändlighet. Här ger vi en översikt av de vanligaste:
Ordentlig täckning av poolen är inte bara en praktisk sak utan i vissa fall ett absolut krav från ett säkerhetsperspektiv. Utöver säkerheten är det viktigt att överväga just din tomt och såklart det kosmetiska. Har du mycket löv som hamnar på tomten, står grannens körsbärsträd precis i vindriktningen, eller bor du nära ett fält där skördetröskerna kommer att dyka upp? Detta är frågor som påverkar ditt val i stor utsträckning.
Naturligtvis har pooltäckningen också en isolerande effekt på din pool och kommer påverka dina uppvärmningskostnader.
Vi erbjuder flera olika lösningar som inkluderar pooltak som är den mest omfattande lösningen som också ger dig möjligheter att förlänga säsongen då man kan bada med taket på, RIB cover som är ett betydligt billigare alterantiv som är en PVC-duk som förstärkts med aluminiumrör som ligger ovanpå poolkanten.
Sen har vi också lamelltäcken som man kan säga ligger däremellan, både kostnadsmässigt och funktionellt. Lamellerna flyter på ytan i poolen och rullas upp med en motor, till skillnad från en RIB-cover som rullas upp manuellt med en vev. Det finns många olika alterantiv för lamelltäcken och det man bör överväga är om man vill ha rullen förvarad ovan mark och isåfall om den ska vara täckt eller öppen, eller om man hellre vill ha den nedsänkt i poolen. Många lösningar finns även för själva lamellerna där du kan få mer eller mindre isolerande och lameller med solabsorberande funktion för att hjälpa uppvärmingen av din pool.
Läs mer om våra poolskydd här.
Ett enkelt set med håv och borste är viktigt, men vi rekommenderar varmt att investera i en bra poolrobot för detta kommer förenkla ditt poolägande enormt mycket och är väl värt pengarna.
Du hittar alla våra poolårdsprodukter här.
Du behöver medel för att justera klor och pH nivån samt kemikalier för rengöring. Vi tillhandahåller alla kemikalier du behöver för att underhålla din pool och om du är osäker vägleder vi dig gärna. Här hittar du hela vårt utbud.
Här finns massor att välja på, allt från vattenfall till rutschkanor kan vara underbart i rätt miljö. Något vi ofta får frågor om är jetstream som är en egen motor som skapar motstånd i vattnet för att man ska kunna motionssimma i en mindre pool. Det är också ett perfekt exempel på pooltillbehör och ens möjlighet att sätta prislappen själv. en jetstream kan vara fantastisk men det är en rejäl extra kostnad så om du försöker få ner prislappen kan en sele med gummiband som görs för exakt samma syfte vara ett alternativ. Så är det med många tillbehör, det är budgeten som avgör i mångt och mycket.